Comments Off on Beukenboom rode en groene

Beukenboom rode en groene

2018
01.09

Beukenboom.

Een beukenboom kan een hele hoge boom worden. Hij kan tot wel 46 meter hoog worden zonder snoeien. De beukenboom heeft een gladde, grijze bast. De bast is vrij dun. Hierdoor kan bij beschadiging een schorsbrand ontstaan. De bladeren van de beukenboom zijn veer vormig en licht glanzend. De vruchten van een beukenboom zijn de beukennootjes. Ze zitten in napjes die verscholen zitten in vruchtbladeren en schutbladeren. In de napjes zitten in elk twee nootjes. De beukennootjes zijn onder andere populair bij eekhoorns. Een beukenboom kun je het beste planten op vochthoudende, goed doorlatende grond. Het beste is ook een kalkrijke bodem. Een beukenboom kan niet tegen teveel water of te droge zandgronden. Beuken komen veel voor in lanen. De beukenbomen kunnen wel 300 jaar oud worden.

Groene beukenboom.

Een groene beukenboom is de bekendste van alle soorten beukenbomen. In het Latijns word de groene beukenboom de Fagus sylvatica genoemd. De groene beukenboom word ook wel de gewone beukenboom genoemd. De bast van groene beuken boom is glad en grijs. De bladeren van de groene beukenboom zijn glimmend donkergroen en kunnen 10 cm groot worden. De bladeren hebben een gegolfde bladrand. De jongen net uitgelopen bladeren hebben nog een frisse groene kleur en die bladeren zijn ook lichtbehaard. Het bloeien van de groene beukenboom gebeurd onopvallend. In het najaar verschijnen de wel bekende beukennootjes. Per twee groeien ze in de napjes. Een groene beukenboom houd absoluut niet van natte voeten. Plant een groene beukenboom daarom niet in te natte grond maar in goed vocht doorlatende grond. De bodem moet ook kalkrijk zijn.

Rode beukenboom.

In het Latijns worde de rode beukenboom Fagus sylvatica purpurea genoemd. De rode beukenboom is na de groene beukenboom een van de bekendste en meest gebruikte bomen in de Nederlandse tuinen. De rode beukenboom is een opvallende verschijning. De jonge bladeren van de rode beukenboom zijn donkerpurper van kleur en licht behaard. De vorm van de bladeren van de rode beukenboom zijn ovaal tot eivormig. Hierdoor is de rode beukenboom een populaire boom. In de herfst zullen de bladeren van de rode beukenboom afvallen. De rode beukenboom kun je het beste planten in de zon of halfschaduw.

Comments are closed.